Kayak Kurs i Oslo

19.05.2021

Kayak Kurs i Oslo

Kajakk kurset som gir deg sertifiseringen Våttkort og muligheten for å 

nyte norgesferien fra havkajakken.


Det ser ut som det det kan ta litt tid før vi kan reise utenlands, men dette ser jeg bare som enda en god grunn til å utforske Norges vakre kystlandskap. Men skal du på norgesfeier må du være klar over at alle kajakkutleiere er nå pliktig til å kun leie ut til de med gjennomført introkurs, som gir sertifikatet Våttkort. Hos oss kan du ta et slikt kayak kurs og få våttkort. 

Se våre kayak kurs og meld deg på her

Med en kajakk, som er adskillig mer sjødyktig enn en åpen kano, kan du også ferdes langs vår langstrakte kyst med alle sine fjorder, holmer og skjær. Du beveger deg lydløst gjennom vannet og opplever naturen, fugler og sjøpattedyr på nært hold. Men for at kano- og kajakkpadling skal være en sikker og positiv aktivitet, kreves det at man benytter det rette utstyret og har tilstrekkelige kunnskaper og ferdigheter. Og i den forbindelse har jeg tatt meg tid til å skrive dette blogginnlegget som skal gi deg svar på de fleste spørsmål du skulle ha om sertifiseringen Våttkort.

Hva er et våttkort?

Padleforbundets utdanningsstige heter Våttkort.Våttkort danner rammen for kursstigene og mulighetene for padleutdanning som finnes i Norges Padleforbund (NPF). Våttkort inneholder mange forskjellige padlekurs i ulike grener. Oslo By Kayak fokuser på kursstigen innen grenen havkajakk.

Les mer om våttkort her

Hvilket kayak kurs passer for deg?

Innen havkajakk finnes det en 6-trinns utdanningsstige. Likevel, merker vi i Oslo By Kayak at intensjonene bak å ta kurs er nok like mange og varierte som det er antall padlere. Derimot vil de aller fleste velge kajakk til mosjonsbruk, enten det er utfra hytta, eller turer andre steder. De som er i denne kategorien har nok størst glede og nytte av introduksjons- og/eller grunnkurset, da fortrinnsvis innen havpadling.

Oslo By Kayak har gjennom flere år holdt både introduksjonskurs kayak og grunnkurs innen havkajakk. Vår vurdering er at grunnkurset på sine 16 t, ikke nødvendigvis vil gi deltagere bedre padle ferdigheter enn deltager som tar introkurset på 3 timer. Nøkkelen til progresjon og ferdighet innen havkajakk er hva deltageren velger å gjøre, etter kurset! Det vil si legger deltageren Våttkortet i skuffen etter endt kurs og ikke padler på flere måneder, så vil deltageren ikke ha like godt utnytte av våre kurs. Oslo By Kayak sitt mål med sine kajakk kurs er å lærer deltagere det som skal til for å få en god start på sin padling. Særlig ser vi at teknikk delen av introkurset er helt nødvendig for at deltageren utvikler riktig padleteknikk og hindrer muskel- og sene -skader.

Les mer om kajakk kurs i Oslo her

Oslo By Kayak anbefaler derfor alle deltagere til å starte med et introkurs (3 t), som gir sertifiseringen Våttkort. Som da vil være det første trinn på denne 6-trinns utdanningsstigen. Introkurset er designet slik at om deltageren er fornøyd med det kurset den har tatt og er bevist på hva den ønsker og utvikle på egenhånd, så er det ikke noe krav og klatre videre på kursstigen. Imidlertid kan du som padler gå langt og bli veileder eller trener dersom du har ambisjoner om det.

Se våre kayak kurs og meld deg på her 

Alle Oslo By Kayak sine instruktører har tatt utdanningsstigen opp til klassifiseringen Aktivitetsleder. Dette er trinn 4 på utdanningsstigen innen hav. Etter endt aktivitetslederkurs skal en være i stand til å planlegge og gjennomføre introduksjons- og grunnkurs, samt klubbturer i kjent og skjermet farvann. En Aktivitetsleder er godkjent til å lære bort padleteknikker og å lede grupper på vannet, samt ha lærere bort nøkkelfaktorer innen førstehjelp på sjøen.

Hva lærer du på et Introkurs Hav hos Oslo By Kayak?

Hovedmål:

Deltakeren introduseres til kajakken og utstyret. Etter endt kurs har deltakeren gjennom enkel praktisk øvelse lært å bruke kajakk, åre, trekk og vest. Introkurset er lagt opp til å få deltageren til å bli beviste på fordelene med å padle sammen med andre, og ikke alene. Derfor vil deltageren få opplæring i kameratredning. Dette skal de på slutten av kurset få vist at de kan mestrer, før de får utdelt sitt Våttkort. Kurset skal også motivere for videre opplæring i padling.

Kayak kurs: Delmål

  • Løfte, bære og sjøsette kajakk.
  • Padle forover med rett kurs.
  • Stoppe.
  • Svinge kajakken begge veier.
  • Bakoverpadling.
  • Gå rundt og komme seg tilfredsstillende ut av kajakken i vannet (kameratredning)
  • Ilandstigning
  • Sittestilling og god padleteknikk
  • Innføring til hvordan en kan øke sikkerheten ved padling.
  • Kjennskap til lokale padleforhold.

Varighet: 3 timer

Må du oppdater Våttkortet for at det skal være gyldig?

Det korte svaret er nei, likevel anbefaler vi i Oslo By Kayak at du selv eller sammen med andre, vurder din egen kompetanse med gjeve mellomrom. Vi har hatt flere deltagere som har tatt introkurset opptil flere ganger, ofte fordi deltageren kjenner at det har gått for lenge siden sist de praktiserte innholdet fra kurset. Dette gjør dem usikker og kan ofte ta bort den gode padleopplevelsen.

Hvordan melder jeg meg på et Introkurs kayak?

For påmelding til introkurs innen hav klikk på linken under og se etter stedet "Oslo, på Bygdøy" og velg en dato som passer. Det er kun plass til 6 deltagere pr kurs. Når du har funnet en dato som passer for alle, kan du bare dele linken til kursdatoene med de andre i gruppa. Alle deltageren må registrer seg. Det holdes introkurs både i helger og hverdager. Hverdager 17-20:00. Helger 11-14:00.

Påmelding:

https://padling.no/terminlister?dicipline=3

Pris pr.per 1300 kr

Betaling kan gjøres i vår webshop, eller via kort på selve kursdagen.

Følg oss gjerne på @oslobykayak gjerne på Instagram, der du får tips til turer og kursopplegg. Eller se vår webside oslobykayak.com der du vil finne mer info om våre kurs og turer.

Ha en fin sommer, vi sees!

Whalecome!

Nicolai Kjerschow

CEO / Tour guide

Oslo By Kayak

0047 924 48 643